Haberler
New member
Van'daki Garibin Tepe'de arkeolojik kazılar sürüyor. Daha önce anıtsal yapıların gün yüzüne çıkarıldığı bölgede, bu kez yaklaşık bir ton ağırlığında bir heykel bulundu. Heykelin sırrı, ayrıntılı incelemenin ardından çözülecek.
Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir eser gün yüzüne çıkarıldı. Garibin Tepe'de, bir ton ağırlığında heykel bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı.
Işıklı, "Bazalttan işlenmiş ve olasılıkla yine Urartu'nun plastik sanatına dair çok çarpıcı bir örnek ele geçti. Masif blok halinde işlenmiş bir heykel ile karşı karşıyayız. Bunun ne olduğuyla ilgili şu an çok net bir şey söyleyemiyoruz çünkü çok stlize işlenmiş. 1-2 metre boyutlarında bir tonu aşan ağırlıkta anıtsal bir heykel." değerlendirmesinde bulundu.
Van'ın Tuşba ilçesindeki Garibin Tepe'de, önceki yıl kurtarma kazısı başlatılmıştı. Çalışmalar, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı.
Bölgedeki kazılarda daha önce anıtsal yapı grubu gün yüzüne çıkarılmıştı. Bu kez ise 2 metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde taştan yapılan bir heykel bulundu. Heykelin ağırlığı ise yaklaşık bir ton.
Üç boyutlu bir heykel ile ilk defa karşılaşıldığını söyleyen Işıklı, "Bu şekilde anıtsal bir heykel birkaç örneğimiz var ama onun dışında böyle anıtsal 3 boyutlu bir heykel ilk defa karşımıza çıkıyor. Biz de çok heyecanlıyız, ön çalışmaları yapıldıktan sonra hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacağımızı umuyoruz." dedi.
Boyun bölgesi kırık olan ve anıtsal olduğu değerlendirilen heykel, restore edilmek üzere Van Müzesi'ne taşındı.
Ankara'dan gidecek ekibin yapacağı detaylı incelemenin ardından, heykelin sırrı çözülecek.