Teknoloji
Moderator
Avustralyalı bilim insanları, üç yıl önce keşfettikleri tekrarlayan radyo sinyallerinin kaynağını belirledi. Beklentilerin aksine uzaylılar değil, yıldızlar arası dans eden bir çift sistem bu sinyallerin ardındaki gizem olabilir.
2021'de Avustralyalı lisans öğrencisi Tyrone O'Doherty, her 18 dakikada bir tekrarlanan alışılmadık bir radyo dalgası tespit etti. Bu keşif, kabul edilen pulsar teorilerine meydan okudu çünkü hiçbir pulsar bu kadar yavaş sinyal göndermiyordu.
O dönemde sinyalin kaynağı hakkında spekülasyonlar yayıldı. Ancak O'Doherty'nin danışmanı Natasha Hurley, doğal bir açıklamanın daha olası olduğunu belirtti. Yine de gizem sürdü.
Hurley ve ekibi, yeni bir radyo dalgası sinyali keşfetti. Her 2,9 saatte bir tekrarlanan bu sinyal, bir kırmızı cüce yıldızdan geldiği tespit edilen en yavaş radyo atımı oldu. Ancak sıra dışı bir durum daha vardı: Sinyaller, yıldızla ikili yörüngede olan başka bir cisimle bağlantılıydı.
Hurley, “Sinyalin kaynağı büyük ihtimalle beyaz bir cüce. Bu da Güneş benzeri yıldızların yaşam döngüsünün son aşaması” diyerek durumu açıkladı. Araştırmacılar, bu yıldızların birbirine çarpan yıldız rüzgarlarının manyetik alanları etkileyerek radyo sinyalleri ürettiğini düşünüyor. GELECEK PLANLARI Bilim insanları, daha fazla örnek bulunması halinde bu tür radyo sinyallerini açıklayabilecek kapsamlı bir model geliştirmeyi hedefliyor. Hurley, “Uzun süreli radyo atımları üretebilen farklı sistem türleri olabilir,” diyerek araştırmaların süreceğini belirtti.