Dünyadan Haberler
Moderator
Kedi adası olarak bilinen Aoşima, ülkedeki nüfus krizinden payını aldı. Önceden adada 200'e yakın kedi yaşarken zaman içinde bu sayı 80 civarına düştü. Ada nüfusu da 10 yıl önce 80'e geriledi, 2017'de de sayı 13'e düştü. Günümüzdeyse Aoşima'da sadece 4 kişi yaşıyor. İnsan sayısı azalmaya devam ederken kedi nüfusunun artmasını önlemek için kısırlaştırma programları uygulanıyor. Kısırlaştırma programının başladığı 2018 yılından beri adada hiçbir yavru kedi doğmadı.
Japonya'da kedi nüfusunun insandan fazla olması nedeniyle "kedi adası" diye de bilinen Aoşima, ülkedeki demografik krizden olumsuz etkilendi. Aoşima'nın kedileriyle ünlü bir turizm merkezi olarak günleri sayılı.
İngiliz yayın kuruluşu The Guardian'a göre önceden adada 200'e yakın kedi varken zaman içinde bu sayı 80 civarına düştü. Ada sakini kedilerin hepsi 7 yaşın üzerinde, üçte biri de körlük ve solunum yolu gibi hastalıklardan muzdarip.
Sardalya balıkçılığının artık yapılmaması ve büyük şehirlerde açılan iş imkanları nedeniyle ada nüfusu 10 yıl önce 80'e geriledi, 2017'de de sayı 13'e düştü. Günümüzdeyse Aoşima'da sadece 4 kişi yaşıyor.
Hayvanların refahını izleyen bir sivil toplum örgütü olan Aoşima Kedi Koruma Derneği üyesi Kiichi Takino'ya göre, programa karşı çıkan bir sakinin birkaç kediyi sakladığı bildirilirken, o zamandan beri hiçbir yavru kedi doğmadı.
Adayı bir kedi bakım evine benzeten Takino, "En kötü senaryoyu engellemeye çalışıyoruz. İnsan sayısı azalmaya devam ederken kedi nüfusunun artmasına izin verilseydi, adadaki durum sonunda dayanılmaz hale gelirdi." diye konuştu.
Japonya'da son dönemde ciddi bir nüfus krizi yaşanıyor. İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın nisanda yayımladığı verilere göre, ülkenin nüfusu son 13 yıldır düşüşte.
65 yaş üstü nüfus 36 milyon 227 bine, 75 yaş üstü nüfus 20,08 milyona yükselirken, 0-14 yaş nüfussa 14 milyon 173 bine geriledi. Toplam nüfus 124 milyon 352 bin.
Tüm bunların yanında değişen koşullar nedeniyle Japon gençlerinin evlilik kurumuna karşı bakış açısı da değişmiş durumda.