"Gelecekteki Sen" ile tanış: 60 yaşındaki kendinizle sohbet edebilirsiniz!

Teknoloji

Moderator
7Ma7oLKYk0G-7j1_8VW7SA.jpg

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir grup araştırmacıyla geliştirilen yeni bir proje ile 60 yaşınızdaki kendinizden tavsiye alabilirsiniz. Ekip tarafından geliştirilen "Future You" (Gelecekteki Sen) isimli sohbet robotu, kullanıcılara 60 yaşındaki benlikleriyle yapay zeka destekli sohbet etme imkanı sağladı. Sohbetler sonucu kullanıcıların kaygı düzeylerinde azalma olduğu, motivasyonlarında ise artış yaşandığı bildirildi.

ea0ylarr_UW8o12hiHRBMA.jpg

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) liderliğinde geliştirilen yeni bir proje, kullanıcıların yapay zeka aracılığıyla 60 yaşındaki halleri ile etkileşimde bulunmalarına olanak sağlıyor. Bilim insanları bu deneyimin kullanıcılar üzerinde, kaygı azalmasına ve motivasyonlarının artmasına yol açtığını bildirdi.
UXLu7BD1hkK82ZTocNuS0Q.jpg

Proje, kullanıcıların yaşamları ve istekleri hakkında kendilerinin daha yaşlı bir versiyonuyla konuşabilmelerini mümkün kılıyor. MIT Media Lab ve uluslararası işbirlikçilerinin geliştirdiği "Future You" (Gelecekteki sen) isimli sohbet robotu, kullanıcıların 60 yaşındaki hallerinin simülasyonunu oluşturmak için yapay zeka kullanıldı.
K2Ejil6PF0W-xQqqKMu2Gg.jpg

Araştırma ekibinin, insanların gelecekteki benlikleriyle bağlantı kurma hissini vermek için geliştirdiklerini söylediği projede kullanıcılar, yapay zeka ile bir metin arayüzü üzerinden, yaşam koşullarına, inançlarına ve hedeflerine dair sohbet ediyor.
x9YWInUPf0S5uA34fi2pKA.jpg

Kaliforniya Üniversitesi'nden Hal Hershfield, yaşlı halinizden alınan tavsiyenin, kullanıcıların geleceğe dair daha olumlu hissetmelerini sağladığını ifade etti. “Platformun etkileşimli bileşenleri, kullanıcıya bir dayanak noktası vererek kaygılı düşünceleri somut ve üretken hale getiriyor” dedi.
W_KN_AQ--EWNLSbT0rbkGg.jpg

Projede ilk olarak kullanıcıların yüklediği özçekimlerden yola çıkarak, yaşlanma sürecinde nasıl görünecekleri yapay zeka tarafından oluşturuldu. Sistem, kırışıklıklar ve gri saç gibi özellikleri ekleyerek, 60 yaşındaki görünümü elde etti.
bPyk4U5g90GT8SaACrTiTg.jpg

Diğer veriler ise, kullanıcıların mevcut yaşam durumları, demografik bilgileri ve gelecekle ilgili hedefleri hakkında verdikleri yanıtlarla oluşturuldü.. Bu yanıtlar, OpenAI'nin ChatGPT'si tarafından işlenenerek ve araştırmacıların "gelecek belleği" olarak adlandırdığı yapıyı tamamladı. Örneğin sohbet robotu, lisede biyoloji öğretmeni olmak isteyen bir kullanıcıya öğrencilerini doğa koruma alanına geziye götürdüğü unutulmaz bir anı anlatabiliyor.
PtnZWKEDnkSh1BZRcLxUBw.jpg

Kullanıcının yanıtlarına göre bir persona benimseyen chatbot, gelecekteki yaşamıyla ilgili sorulara yanıt vererek, olası yollar hakkında tavsiyelerde bulundu. Araştırmacılar, kullanıcıların gelecekteki benlikleriyle yaptıkları konuşmalardaki olumsuz dönüşlere karşı dikkatli olduklarını, sistemin yalnızca potansiyel gelecek sunduğunu sürekli hatırlattırlatı.
tG1ipLhBN02KYzOp1zbwoA.jpg

Projeye katılan 1-30 yaş arası 344 İngiliz genç, gelecekteki benlikleriyle 10 ila 30 dakika arasında etkileşimde bulundu. Katılımcıların çoğu, kaygı düzeylerinde düşüş ve motivasyonlarında artış bildirdi. Araştırmacılar, bu tür deneyimlerin uzun vadeli karar alma süreçlerini olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor.
 
Geri
Üst