Dünyadan Haberler
Moderator

Bugün dünyanın gözü İngiltere'de düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılacağı Ukrayna konulu zirveye çevrilmiş durumda. Liderler art arda zirvenin yapılacağı alana varmaya başladı. İşte Ukrayna kriziyle ilgili son durum ve liderlerin büyük toplantısından ayrıntılar...

ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında iplerin gerilmesinin ardından, İngiltere'nin başkenti Londra'da önemli bir zirve düzenleniyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın girişimiyle Londra'da gerçekleşen zirveye Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılıyor. Hakan Fidan, zirveye katılmak üzere İngiltere’ye geldi. Zirve, Avrupalı ve Kanadalı liderlerin katılımıyla başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lancaster House’a ilk ulaşan liderlerden oldu. Başbakan Starmer, Fransa ile birlikte savaşı bitirecek bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna'yla anlaştıklarını, bunun daha sonra ABD ile de görüşüleceğini ifade etmişti. Tarihi Lancaster House yerleşkesinde düzenlenen zirvenin ve ana gündem maddesi Ukrayna'da kalıcı barış ve Avrupa güvenliği olacak.

Donald Trump ile 28 Şubat'ta Washington'da yaşanan gerilimin ardından İngiltere'ye gelen Zelenski, zirve öncesinde İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ikili görüşme yaptı. Görüşmede iki ülke arasında bir kredi anlaşmasına imza atıldı. Zelenskiy, görüşmeye ilişkin sosyal medya paylaşımında, bu anlaşma kapsamındaki kaynağın Ukrayna'da silah üretimine yönlendirileceğini belirterek "Bu kredi, Ukrayna'nın savunma yeteneklerini artıracak ve dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirler kullanılarak geri ödenecek. Gerçek adalet budur. Savaşı başlatan, bedelini ödemelidir. İngiltere halkına ve hükümetine savaşın başından beri verdikleri muazzam destek için teşekkür ediyorum. Böyle bir stratejik ortağa sahip olduğumuz için ve güvenli bir geleceğin görünüşüyle ilgili aynı vizyonu paylaştığımız için mutluluk duyuyoruz." açıklaması yaptı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın art arda zirvenin gerçekleşeceği alana geldi. Başbakan Keir Starmer, liderleri kapıda karşılayarak içeriye doğru eşlik etti. Starmer zirve öncesi BBC’ye verdiği röportajda Trump ile Zelenski arasında yaşanan tartışmayla ilgili, "Kimse bunu görmek istemez. O gün telefonla hemen Başkan Trump ve Başkan Zelenskiy'yi aradım. Çünkü bana göre Avrupa ve İngiltere'nin de güvenliği ve savunması için önemli olan Ukrayna'da kalıcı barışa odaklanmamız gerekiyor." diye konuştu. Starmer, Fransa ve 1-2 ülkeyle birlikte savaşı bitirecek bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna'yla anlaştıklarını, bunun daha sonra ABD ile de görüşüleceğini ifade etti.

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, ilk gelen lider olmuş, Starmer ile ikili görüşme de yapmıştı. Starmer, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile de görüştü. Meloni, Ukrayna’da kalıcı barışın sağlanması konusunda "Batı'nın bölünmesi riskini önlememizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada İngiltere ve İtalya birleştirici bir rol oynayabilir. Ben de ABD ile Avrupa liderleri arasında bir zirve teklif ettim. Eğer ayrışırsak bu, bizi daha zayıf hale getirecektir." ifadelerini kullandı.

Türk diplomatik kaynaklarına göre; Bakan Fidan'ın toplantıda, ABD Başkanı Trump'ın müzakere odaklı son açılımı dahil Rusya-Ukrayna savaşını ilgilendiren konu başlıklarında fikir teatisinde bulunması ve Türkiye'nin sürece sunabileceği katkıları muhataplarına aktarması öngörülüyor.Bakan Fidan'ın, Rusya-Ukrayna savaşının adil ve kalıcı barışla sonlandırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarını vurgulaması ve Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteğini teyit etmesi de bekleniyor.Zirvede, Mart 2022'de Rusya ve Ukrayna arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye'nin ilerleyen dönemde de bu rolü üstlenmeye hazır olduğu ve gelecekteki müzakere döneminde bölgede kalıcı güvenliğin, ekonomik refahın ve istikrarın tesisinin tüm tarafların ortak hedefi olması gerektiği konularının Bakan Fidan tarafından vurgulanması öngörülüyor.

Londra'daki zirve, ABD ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci ile bu duruma karşı Avrupa'nın pozisyon belirlemek amacıyla şubat ayında başlattığı konferanslar sürecinin parçası olarak görülüyor.

28 Şubat'ta Oval Ofis'te yapılan Trump-Zelenski görüşmesinde, taraflar tartışma yaşamış ortak basın toplantısı iptal edilerek Zelenski, Beyaz Saray'dan ayrılmıştı. Tartışma sırasında Trump, Ukrayna liderinin tutumunu eleştirirken Zelenski Ukrayna'ya yönelik destek beklentisini dile getirmişti. İki taraf, nadir toprak elementleri anlaşması da imzalamamıştı.